Kad se zasitite prženja i pečenja, sjetite se ovog jednostavnog recepta za nešto kuhano... Ukusno, lagano i na kašiku!
Sastojci:
2 kašike ulja
1 luk
2 češnja bijelog luka
500 g piletine (bataci i karabataci)
300 g graška
2 mrkve
500 ml pilećeg temeljca
100 ml pasiranog paradajza
svježi peršun
so
biber
lovorov list
mješavina začina
Ovo je jedan od onih recepata oko kojeg stvarno nema mnogo posla. Na ulju kratko prepržite luk i bijeli luk, pa dodajte batake i karabatake. Kada piletina porumeni, dodajte mrkvu isjeckanu na deblje kolutiće i sve dobro izmiješajte, a potom prelijte pilećim temeljcem.
Pustite da sve lagano krčka, pa dodajte pasirani paradajz, svježi peršun, lovorov list i začine. Promiješajte i ostavite da se krčka. Ako imate svjež ili smrznut grašak, dodajte ga odmah, a ako koristite onaj iz konzerve dodajte ga pred kraj kuhanja.
Varivo neka se krčka najmanje pola sata, uz povremeno miješanje. Ukoliko želite više safta dodajte slobodno malo vode, a ako želite malo gušći saft onda pustite da se sve malo duže krčka. U pripremi ovog jela, Žarko Marić je imao veliku pomoć svog dobrog prijatelja
Tefala!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.