Sa tijestom se zaista mogu čuda napraviti, a Žarko Marić je ovoga puta pripremio pogaču sa ukusnim punjenjem.
Sastojci:
tijesto:
400 g glatkog brašna
4 g instant kvasca
1 kašika soli
2 kašike maslinovog ulja
25 ml tople vode
nadjev:
100 g žutog tvrdog sira
100 g suhog mesa
100 g svježeg sira
2 jaja
kopar
timijan
origano
Tijesto za ovu pogaču je jedno od jednostavnijih za napraviti. U brašno dodajte kvasac, so i maslinovo ulje, pa postepeno dodajite vodu dok ne dobijete tijesto koje možete mijesiti. Kada se prestane lijepiti, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na toplom.
Dok tijesto nadolazi, pripremite nadjev. Žarko je pomiješao goudu, suho meso, svježi sir i jaja, a vi možete po želji staviti neki drugi sir, umjesto suhog mesa sudžuku, a i začine možete prilagoditi vašem ukusu. Sastojke dobro izmiješajte, kako bi se što bolje sjedinili sa začinima.
Tijesto, potom, podijelite na dva dijela. Prvi dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu i oblik tepsije u kojoj ćete peći pogaču. Tijesto prebacite u tepsiju, pa ga rukama poravnajte i dodatno istanjite. Zatim, po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev, pa razvaljajte i drugi dio tijesta. I njega je potrebno razvaljati na veličinu tepsije, pa sa njim poklopiti nadjev i spojiti rubove sa prvim tijestom.
Pogaču premažite razmućenim jajima i pospite susamom. Pecite je u zagrijanoj rerni na 210 stepeni oko pola sata. Uz ovu pogaču poslužite bijelu kafu ili neki biljni čaj.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.