Kako se zovu keksići od smokve? Pa, smokvići! A kako se prave, pokazat će nam, kao i mnogo, puta do sad Žarko Marić.
Sastojci:
tijesto:
350 g glatkog brašna
1 kašičica praška za pecivo
90 g badema
90 g suhih smokava
170 g putera
120 g šećera u prahu
1 jaje
1 kašičica arome vanilije
fil:
160 g džema od smokava
60 g suhih smokava
sok od jedne naranče
80 g putera
Kada pravite tijesto, pravilo je da se prvo pomiješaju suhi i mokri sastojci posebno, pa da se onda sjedine. Takav je slučaj i sa ovim kolačem. U većoj i široj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, nasjeckane bademe i sitno izrezane suhe smokve. Možete koristiti i svježe smokve, ali onda morate smanjiti količinu, jer otpuštaju sok. Tako da biste ih trebali dodavati postepeno.
U drugoj zdjeli mikserom pjeastom umutite puter i šećer u prahu, te jaje i aromu vanilije. Zatim, ovu smjesu lagano dodajte suhim sastojcima i zamijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte prozirnom folijom, pa ga stavite u frižider na hlađenje oko sat vremena.
Dok se tijesto hladi, možete napraviti fil. Dakle, u šerpicu stavite džem, nasjeckane suhe smokve i sok koji ste iscijedili iz jedne naranče. Na laganoj vatri smjesu miješajte oko pet minuta. Fil ostavite da se malo ohladi, pa ga dodatno usitnite štapnim mikserom. U posebnoj zdjeli pjenasto izmiksajte puter u koji možete, a i ne morate, dodati kašiku šećera u prahu, pa ga špatulom umiješajte u ostatak fila i ostavite sa strane.
Na pobrašnjenoj površini tijesto za keksiće razvaljajte na debljinu od 3-5 mm, pa kalupom pravite što manje kružiće. Isto tako, ovaj proces možete dodatno pojednostaviti, kao što je to učinio Žarko, pa rukama praviti male loptice koje poslažete u tepsiju i blago ih pritisnete kako bi ih poravnali, pazeći da budu što sličnije jer ćete ih na kraju spajati pomoću fila. Formirane keksiće stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 10 minuta. Pečene keksiće pustite da se u potpunosti ohlade, pa ih tek onda spajajte u slasne zalogaje. Na jedan keksić stavite kaškicu fila, pa ga spojite s drugim keksićem. Tako ćete, zapravo, dobiti male slatke sendviče koji nestanu u zalogaju.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.