14.6.2018. 12:51
0
Neobična baklava
Jedna od prepoznatljivosti Bajrama je svakako i priprema baklave. Žarko Marić je odlučio ovaj tradicionalni desert napraviti malo drugačije, a sigurni smo da će se prijatno iznenaditi svi oni koji ga probaju.
Sastojci:

1 pakovanje jufki za baklavu
300 g mljevenih oraha
100 g sjeckanih oraha
50 g Dr. Oetker Badem listića
5 srednjih jabuka
100 g grožđica
30 ml ulja
300 g šećera
2 vrećice Dr. Oetker praška za pecivo
50 ml mineralne vode
1 kašika cimeta

agda:

1 l vode
1 kg šećera
20 g. Dr. Oetker Citronka Specijal za bazgin sirup 
1 kašičica kardamona

U većoj i dubljoj zdjeli izlupajte dobro mineralnu vodu sa šećerom, pa kad se šećer otopi, dodajte mljevene i sjeckane orahe, grožđice, Dr. Oetker Badem listiće, narendane jabuke, Dr. Oetker prašak za pecivo, ulje i cimet. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci ne sjedine.

U podmazani duboki pleh poredajte najprije 4-5 jufki za baklavu, ali svaku premažite uljem. Potom dodajte fil, pa ga što bolje rasporedite i poravnajte. Po filu, zatim, stavite dvije jufke, također ih premažete uljem, pa opet stavite fil i sve tako dok vam ne nestane fila, odnosno jufki. 

Baklavu trebate završiti sa pet jufki, koje ne smijete zaboraviti premazati uljem. Blago ih na kraju utisnite rukama kako bi se što bolje slijepile jedna za drugu i sa ostatkom baklave.

Oštrim i tankim nožem baklavu isijecite na rombove ili kocke, pa je stavite na pečenje u zagrijanu rernu na 180 stepeni. Poslije 40 minuta baklava će biti lijepo pečena. Ostavite je da se hladi, pa pripremite agdu.

U litar vode umiješajte kilogram šećera i miješajte na laganoj vatri. Prije nego agda proključa dodajte Dr. Oetker Citronka Specijal za bazgin sirup koji će šećernom sirupu dati posebnu aromu. Agdu kuhajte uz miješanje oko 8 minuta.

Na kraju, toplom agdom prelijte prohlađenu baklavu i ostavite je da dobro upije, najbolje preko noći. Dodatno, baklavu možete ukrastiti sa Dr. Oetker Badem listićima.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.