Pašteta je omiljeni brzi obrok i vrlo je jednostavna za napraviti. A ono što je najbolje kod domaće varijante jeste da znate šta ste stavili unutra.
Sastojci:
500 g pileće džigerice
1 luk
2 jaja
100 g majoneze
100 g putera
1 kašika senfa
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica mješavine začina
1 kašičica kurkume
1 kašičica crvene paprike
1 kašika paradajz pirea
Za ovaj recept pored svježih namirnica bitno je da imate i dobar štapni mikser, a Žarko Marić je, zahvaljujući
Tefalu, imao pomoć u vidu
Optitouch HB833138 koji uz pomoć 16 brzina i jedinstvenoj tehnologiji oštrica pruža različite mogućnosti miješanja.
Za početak, pileću džigericu odvojite od srca i žući, pa je dobro operite i posušite. Jaja skuhajte „na tvrdo“.
Zatim, na malo ulja popržite luk, pa dodajte džigericu. Kada dobije boju, džigericu začinite sa soli, biberom, mješavinom začina, kurkumom i crvenom paprikom. Sve dobro izmiješajte, pa dodajte kašiku paradajz pirea. Sve prelijte sa malo tople vode i krčkajte oko pet minuta.
Nakon toga, na scenu stupa štapni mikser. Miješajte namirnice dok ne dobijete kremastu smjesu. Tek tada dodajte majonezu, senf, puter i kuhana jaja, pa nastavite miksati. Pašteta je gotova kada se sve namirnice u potpunosti sjedine. Prije služenja, dobro bi bilo, da paštetu ostavite na pola sata u frižider.
Paštetu možete mazati na domaći hljeb, tost ili je poslužiti uz domaće
peksimete.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.