Sa dizanim tijestom napravljenim po ovom receptu Žarka Marića možete praviti različite verzije ukusnih i izdašnih peciva. Žarko se okušao sa slatkom pletenicom i pogačom...
Sastojci:
kvas:
2 kesice instant kvasca
250 ml mlijeka
1 kašika šećera
1 kašika brašna
tijesto:
1100 g brašna
250 g putera
100 ml mlijeka
2 jaja
2 žumanca
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
1 prašak za pecivo
2 kašičice soli
180 g pavlake
korica i sok 1 limuna
korica i sok 1 naranče
0,5 dl ruma
7 kašika ulja
1 jaje za premazivanje
Najprije napravite kvas kako biste dobili dizano tijesto. U toplom mlijeku pomiješajte kvasac, šećer i brašno, pa ostavite 10-15 minuta na toplom.
Dok kvasac nadolazi, mikserom pjenasto utucite jaja, žumanca i šećer. U tu smjesu dodajte pola putera kojeg ste držali na sobnoj temperaturi, pa ga sjedinite s ostatkom smjese.
U drugoj zdjeli pomiješajte pavlaku, koricu i sok limuna i narnače, te rum i so. Kad se svi sastojci sjedine ovu smjesu umiješajte u jaja. Drugu polovinu putera rastopite u mlijeku, pa i to dodajte u smjesu od jaja i sve dobro izmiješajte.
Zatim, polagano dodajite 1 kg brašna i miješajte. Na kraju dodajte smjesu s kvascem i umijesite glatko tijesto. Kada se tijesto počne odvajati od ruba zdjele, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči.
U nadošlo tijesto dodajte ulje, te još 100 grama brašna koje ste pomiješali s praškom za pecivom, pa tijesto premijesite i ostavite da nadolazi oko 2-3 sata.
Od nadošlog tijesta odvojite 1/3, pa od toga napravite što sličnija tri prutića (valjka) od kojih ćete isplesti pletenicu. Pletenicu prebacite u tepsiju čije dno ste prekrili papirom za pečenje, pa je premažite razmućenim jajetom. Stavite je u zagrijanu rernu na 170 stepeni i pecite oko 40 minuta.
Od ostatka tijesta oblikujte pogaču koju je potrebno oštrim nožem rasjeći po sredini. Pogaču također premažite razmućenim jajetom i ostavite je na toplom da još nadolazi prije pečenja. Nakon što ispečete pletenicu, pojačajte temperaturu na 180 stepeni i pogaču pecite otprilike oko 40 minuta, pazeći da se ne prepeče. Žarki je u pripremi ovog malo zahtjevnijeg recepta i ovoga puta pomogao
Tefal!
Ova slatka peciva se odlično slažu uz slatki kajmak i pekmez.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.