11.7.2018. 11:13
0
Hljeb ko duša
Kada imate vremena puno je bolje da napravite sami hljeb, nego da uzimate kupovni. Žarko Marić ima recept koji je jednostavan, a gotovi hljeb nećete moći prestati jesti.
Sastojci:

400 g glatkog brašna 
150 g krompir pirea
10 ml maslinovog ulja
1 kašičica soli
1 kesica instant kvasca
1 kašičica šećera
1 jaje
10 ml toplog mlijeka

Skuhajte tri veća krompira, pa od njih napravite pire. Potrudite se da pire bude sa što manje grudvica.

Zatim, u pire dodajte maslinovo ulje, so, kvasac, šećer i pola mjere brašna, pa lagano miješajte drvenom kašikom sastojke. Kada se sastojci povežu dodajte jaje, te ostatak brašna i toplo mlijeko, pa zamijesite glatko tijesto. Ukoliko vam tijesto bude presuho, slobodno dodajte malo tople vode, a bude li rijetko slobodno dodajte još malo brašna.

Kada se tijesto počne odvajati od rubova zdjele, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči.

Tepsiju u kojoj ćete peći hljeb, najprije premažite uljem, pa malo pobrašnite, te onda prebacite tijesto iz zdjele i pustite ga da se samo „razlije“ po dnu. Ukoliko na nekim mjestima ostane deblje, slobodno ga lagano rukom pritisnite kako bi se ravnomjerno rasporedilo po tepsiji. 

Rernu zagrijte na 200 stepeni, a hljeb prije pečenja možete po vrhu ukrasiti nožem sa linijama po želji. Tek kad se rerna u potpunosti ugrije, stavite hljeb i pecite ga oko pola sata, ali već nakon 20 minuta pripazite da se ne prepeče.

Uz ovaj mirisni i topli hljeb odlično idu sve vrste namaza, a možete ga poslužiti i uz neko varivo, kao što je, recimo, Šarena mućkalica. Dobar tek, želi vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.