8.8.2018. 17:31
0
Vanila kuglof s kokosom
Neki će reći kako je kuglof „suh“ i prilično bezukusan kolač, ali ovaj koji je sa kremom od vanilije napravio Žarko Marić je potpuno druga dimenzija ove popularne slastice.
Sastojci:

tijesto:
3 bjelanca 
3 kašike šećera 
1 kašičica vanilin šećera 
100 g oštrog brašna 
100 g kukuruznog brašna 
1 kašičica praška za pecivo 
80 g bijele čokolade 
80 g putera 
150 ml mlijeka 
50 g kokosa 

krema od vanilije:
4 kašike šećera 
110 ml mlijeka 
2 kašike pudinga od vanilije 
3 žumanca 
2 kašike mlijeka u prahu 
2 kašičice vanilin šećera 
1 pavlake 

glazura:
100 g bijele čokolade 
3 kašike ulja  

posip:
50g kokosa

Pošto je kremi od vanilije potrebno da se ohladi, prije nego je budete koristili, onda je najbolje da ovaj recept započnete upravo sa pripremom ukusne kreme. Najprije zagrijte 80 ml mlijeka u koje je potrebno umiješati šećer i vanilin šećer. U posebnoj zdjelici dobro umutite žumanca i puding od vanilije, pa dodajte ostatak mlijeka i sve dobro umutite. Kada mlijeko sa šećerom proključa, smanjite vatru i postepeno, neprestano miješajući, dodajte smjesu od žumanaca. Nakon što se krema počne zgušnjavati, skinite je s vatre, pa u nju umiješajte pavlaku. Kremu po površini prekrijte prozirnom folijom, pa ostavite u frižider da se ohladi.

Za to vrijeme, pripremite tijesto. Bijelu čokoladu s puterom rastopite na pari i ostavite sa strane. U većoj zdjeli mikserom izmiješajte bjelanca dok ne dobijete čvrst snijeg, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite miksati na manjoj brzini, pa dodajite brašno, zatim kukuruzno brašno, i na kraju prašak za pecivo.

Potom, u tu smjesu dodajte bijelu čokoladu koju ste prethodno rastopili, kokos i mlijeko, pa miksajte dok ne dobijete gustu kremu.

Kalup za kuglof premažite rastopljenim puterom, pa u njega izlijte trećinu smjese za tijesto i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Ohlađenu kremu od vanilije prebacite u špric za šlag (ili u kesicu za zamrzivač kojoj ćete odsjeći jedan ćošak), pa iz njega kremu sipajte po tijestu pazeći da krema ne dodiruje kalup. Zatim, preko kreme izlijte ostatak smjese za tijesto, pa kuglof vratite u rernu i pecite još nekih 40 minuta.

Kolač ostavite da se malo ohladi, pa ga tek onda pažljivo izvadite iz kalupa. Na kraju pripremite jednostavnu glazuru od  bijele čokolade koju ćete rastopiti u malo ulja, pa dok je topla prelijte je preko kuglofa. Sve pospite sa još kokosa i ostavite da se u potpunosti ohladi. U pripremi ovog malo zahtjevnijeg recepta, Žarki je posao umnogome olakšao njegov dobri prijatelj Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.