Pikantni, a nevjerovatno mekani mesni zalogaji krase ovo tradicionalno jelo koje nam stiže iz Azije. Danima nakon pripreme ovog jela kuhinja će vam mirisati na istočnjačke začine.
Sastojci:
1 kg junetine
300 g luka
400 g pelata
100 g putera
10 g đumbir
3 češnja bijelog luka
1 kašika kurkume
1 kašičica sjemenki gorušice
1 kašičica kumina
1 kašičica korijandera
2 kašike garam masale
1 kašičica chili sjemenki
biber
so
lovorov list
svježi peršun
Kao i sva tradicionalna jela i za curry je potrebno vrijeme i strpljenje, stoga ga je najbolje pripremati vikendom, kada ne žurimo i nismo gladni.
Na puteru prepržite sitno isjeckane đumbir i bijeli luk, pa ih „obojite“ sa kurkumom. Nakon toga dodajte luk koji ne morate previše sitniti, jer će se tokom kuhanja svakako „istopiti“. Dobro izmješajte, pa dodajte malo tople vode i dinstajte par minuta.
Zatim, ubacite biber, so, sjemenke gorušice, kumin i korijander, pa nastavite dinstati par minuta. Kada se luk počne lijepiti za dno šerpe, sve prelijte sa pelat paradajzom koji također ne morate previše sitniti. Ubacite dva lista lovora, pa krčkajte oko 5 minuta.
Meso izrežite na veće kocke, pa ga dodajte u mirisni sos. Dolijte mlaku vodu da prekrijete meso, pa na laganoj vatri krčkajte najmanje sat vremena. Povremeno promiješajte i provjerite treba li dodati još vode.
Nakon toga, začinite sve sa garam masalom (lako ćete je pronaći u većim marketima) i chili sjemenkama, svježim peršunom, po potrebi dodajte još tople vode i nastavite krčkati dok meso ne postane meko onako kako biste vi željeli.
Pikantnost curryja odlično će ublažiti kuhana riža. Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.