Somuni i lepinje su obično slana tijesta, ali uz malo drugačije sastojke, može se napraviti i slatka verzija, koju će mlađi ukućani obožavati.
Sastojci:
tijesto:
300 g glatkog brašna
1 kesica instant kvasca
1 šolja mlakog mlijeka
1 kašika sećera
ostaviti 1 sat
ostaviti još 20 minuta
fil:
20 g mljevenih oraha
20 g suhih brusnica
1 kašika cimeta
50 g smeđeg sećera
Ovo je jedno od onih tijesta koje je zaista lagano zamijesiti i za koje nije potrebno veliko umijeće. U većoj i dubljoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, šećer i toplo mlijeko, pa umijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto da „odmara“ oko sat vremena, pa ga onda dobro ispritiščite prstima i ostavite da stoji još 20 minuta.
Za to vrijeme pripremite slatki fil. Orahe sameljite na krupno, a brusnice isijecite na sitno, ili ih po želji ostavite čitave. U smjesu od oraha dodajte šećer i cimet, pa sve dobro izmiješajte.
Tijesto podijelite na manje kuglice, pa jednu po jednu, rukama rastanjite i oblikujte lepinje. U sredinu svake lepinje stavite kašiku ili dvije fila, pa od tijesta napravite kuglice tako da fil ostane u unutrašnjosti tijesta. Potom, kuglice tijesta lagano oklagijom razvaljajte na debljinu oko 1 cm.
Tefal tave vam omogućavaju prženje bez imalo ili sa vrlo malo ulja, pa su odlične za prženje ovih lepinja. Pržite ih oko 3-4 minuta sa obje strane, pa ih tople pospite sa ostatkom fila. Dodatno, lepinje možete preliti sa medom ili javorovim sirupom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.