Pohovanoj hrani je teško odoljeti, posebno ako je pripremate kod kuće. Ako još niste probali pohovane gljive, onda ne znate šta ste propuštali do sad.
Sastojci:
500 g zlatnih šampinjona
3 jaja
100 ml mlijeka
2-3 kašike brašna
mješavina začina
prezla
umak:
100 ml pavlake
50 ml majoneze
30 g kiselih krastavaca
1 kašika svježeg peršuna
Zlatni šampinjoni imaju malo tvrđu opnu od običnih i savršeni su za ovaj recept. Ali, ako ih ne nađete, poslužite će i obični, ili čak i bukovače.
U većoj zdjeli umutite pjenasto jaja, pa dodajte mlijeko i mješavinu začina. Zatim, postepeno dodajite brašno i mutite dok ne dobijete smjesu kao za palačinke, ali malo gušću.
Gljive odvojite od drški i ubacite ih u smjesu za pohovanje, pa ih dobro izmiješajte i ostavite nekoliko minuta. Zatim ih uvaljajte u prezlu, pa redajte po tepsiji. Prije pečenja, ako želite gljive možete preliti sa malo maslinovog ulja. Rernu zagrijte na 250 stepeni i šampinjone pecite oko 20 minuta.
Dok se gljive peku, pripremite umak koji je savršen uz ovo predjelo kojeg se nećete moći zasititi. Kisele krastavce i svježi peršun usitnite, pa pomiješajte sa pavlakom i majonezom. Po želji posolite. Tople gljive umačite u umak i uživajte u neodoljivim okusima.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.