9.10.2018. 11:06
0
Lešo škampi sa francuskim umakom
Škampi su niskokalorična hrana, a pošto su bogati proteinima odlična su alternativa za meso. Osim toga, vrlo su jednostavni za pripremu, pogotovo ako ih kuhate.
Sastojci:

voda
so
oko 15 komada srednjih škampa (oko 1 kg)

umak:
čašica konjaka
50 g milerama
100 ml jogurta
1 kašika gustina
2 kašike majoneze
3 češnja bijelog luka
sok  1 limuna
1 kašika senfa
1 kašika koncentrata paradajza
so
biber

U velikoj šerpi zakuhajte vodu i so, pa kad proključa dodajite škampe. Ako vam ne mogu stati svi, kad skuhate jedan dio, u istu vodu dodajte druge dok svi škampi ne budu gotovi. Najbolji pokazatelj da su škampi gotovi jeste kada isplivaju na površinu vode.

Dok se škampi hlade, pripremite francuski umak koji će obogatiti okus ove morske delikatese. U većoj zdjeli pomiješajte konjak, mileram i jogurt. Dodajte gustin i dobro izmiješajte. Zatim, u umak ubaciti što sitnije nasjeckan bijeli luk, limunov sok, senf, koncentrat paradajza, so i biber. Sve još jednom dobro izmiješati i poslužiti uz škampe. 

Uz lešo škampe i ovaj ukusni umak obavezno poslužite i kukurzni hljeb, a prijat će i čaša bijelog vina. Tefal vam želi dobar tek!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.