Počastite se prhkim keksićima koji se tope u ustima, a koji su prejednostavni za napraviti!
Sastojci:
250 g putera
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
korica ½ limuna
sok ½ limuna
125 g mljevenih badema
350 g brašna
100 g marmelade od kajsija
šećer u prahu
Puter ostavite na sobnoj temperaturi, pa ga izmiksajte u kremu. Dodajte šećer i vanilin šećer, te žumance, koricu pola limuna i sok pola limuna, pa sve još jednom dobro izmiksajte.
Bademe blanširajte, pa im skinite kožicu, te ih sameljite na sitno. Možete i kupiti već blanširane bademe, pa vam ostane samo da ih sameljete. Umiješajte bademe u kremu, pa dodajte brašno i lagano zamijesite glatko tijesto.
Na pobrašnjenoj površini tijesto razvaljajte na debljinu od otprilike 6-8 mm, pa ih kalupom, ili čašicom oblikujte u jednake keksiće. Poslažite ih na tepsiju i pecite ih na 180 stepeni oko desetak minuta, pazeći da ne porumene.
Bjelance umutite, pa s njim premažite pečene keksiće i ostavite nekoliko minuta. Mi smo koristili marmeladu od kajsija, a vi, naravno, možete upotrijebiti bilo koju. Ako vam je marmelada previše gusta, možete je kratko zagrijati u mikrovalnoj.
Čajnom kaškicom na jedan keksić stavljajte marmeladu, pa ga pritisnite drugim kako biste dobili male „sendviče“. Keksiće na kraju pospite šećerom u prahu i spremite u kutiju sa poklopcem. Biće ukusniji ako uspiju prenočiti ;)
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.