Ne treba jesti jednoličnu i bezbojnu hranu, a Kuh poh vam donosi recept za jedan šareni, ukusni i zdravi obrok.
Sastojci:
1 l vode
3 mrkve
2 krompira
250 g kelja
so
mješavina začina
vlasac
biber
peršun
zaprška:
2 kašike margarina
1 kašika brašna
100 ml vrhnja za kuhanje
Mrkvu i krompir možete isjeckati na kockice, ili na prutiće, šta vam je draže. Listove kelja možete stavljati cijele, ili ih krupnije nasjeći. Sve stavite u veću šerpu i kuhajte na laganijoj vatri.
Začine možete staviti odmah, ili ih dodati pred kraj. Čorbu kuhajte dok povrće ne bude mekano onako kako vama odgovara. Oko pola sata je sasvim dovoljno.
Zatim, u posebnoj tavici zagrijte margarin, pa dodajte brašno i miješajte kako vam se ne bi stvorile grudvice. Ulijte vrhnje za kuhanje i nastavite miješati dok ne dobijete smjesu vrlo sličnu bešamel umaku. Skinite s vatre, pa postepeno dodajite u čorbu neprestano miješajući. Krčkajte sve još pet minuta i poslužite uz prepečeni hljeb. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.