Suho voće u kombinaciji sa svježim napunit će vas zdravom i pozitivnom energijom, a uz to ćete uživati u slatkim i ukusnim zalogajima.
Sastojci:
80 g suhih kajsija
50 g grožđica
100 g suhih šljiva
200 g zobenih pahuljica
50 g lješnika
1 naranča
2 jabuke
1 kašika meda
1 kašika cimeta
glazura:
100 g crne čokolade
1 kašika ulja
Suho voće prelijte mlakom vodom i ostavite desetak minuta da se namače. Zobene pahuljice kratko sameljite, pa ih pomiješajte sa mljevenim lješnjacima. U ovome će vam sasvim sigurno odlično pomoći neki od
Tefal aparata. Jabuke ogulite i narendajte, a naranči odstranite kožicu i usitnite je, pa sve dodajte u zdjelu sa pahuljicama i lješnjacima. Dodajte med i sve pospite cimetom.
Suho voće ocijedite od vode u kojoj se namakalo, pa ga što bolje usitnite i dodajte ostatku smjese. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete gustinu smjese koju ćete moći lako oblikovati. Zatim, izradite pločice u veličini kojoj želite, ali ne bi trebale biti veće od 10 cm, jer biste pri konzumiranju mogli pretjerati sa energijom ;)
Oblikovane pločice poslažite na pleh, pazeći da napravite razmak od najmanje 1 cm, pa ih pecite desetak minuta na 170 stepeni. Potom, ugasite rernu i ostavite pločice u zatvorenoj rerni još 15 minuta. Izvadite ih i ostavite da se ohlade.
U šerpici na malo ulja rastopite crnu čokoladu sa što većim udjelom kakaa, pa sa tom glazurom prelijte ohlađene pločice.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.