19.11.2018. 12:04
0
Punjene lignje u pikantnom crvenom sosu
Ne znamo ko se dosjetio da se lignje mogu puniti, ali naši kuhari su se potrudili da od punjenih lignji naprave pravo malo gastro remek djelo.
Sastojci:

1 kg očišćenih lignji

Nadjev:
400 g blitve 
200 g gouda sira
100 g suhog mesa
100 ml bijelog vina
2 češnja bijelog luka
20 g prezle
maslinovo ulje
mažuran
svježi peršun

umak:
ulje
4 češnja bijelog luka
800 g pelata iz konzerve
so
biber
mješavina začina
šećer
svježi peršun
1 suha chili papričica

Lignje očistite i odvojite im krakove. Blitvu dobro operite, pa je kratko izblanširajte i izvadite u hladnu vodu. Sir nasjecite na prutiće malo manje od veličine lignji, jer ćete ga stavljati u unutrašnjost lignji, pa neće biti dobro ako komadi budu veći.

Na maslinovom ulju kratko prepržite krakove lignji. Po želji poslolite i pobiberite. Sve zalijte bijelim vinom i krčkajte par minuta na jačoj vatri. Blanširanu i ocijeđenu blitvu isijecite na trakice, pa dodajte u tavu zajedno sa sitno nasjeckanim bijelim lukom, mažuranom i svježim peršunom. Pirjajte desetak minuta, pa na kraju dodajte prezlu, sve dobro izmiješajte i skinite s vatre.

Nakon toga pripremite crveni sos od paradajza. Na malo ulja kratko prepržite sitno nasjeckan bijeli luk, pa dodajte paradajz. Ako koristite svježi paradajz, poželjno je da mu, prije stavljanja u šerpu, odstranite kožicu. Posolite, pobiberite, dodajte mješavinu začina, malo šećera i narendanu koricu limuna, pa krčkajte oko 15 minuta. Povremeno promiješajte i kašikom lagano ispritiščite komade paradajza kako biste na kraju dobili finu kašu. Kako biste umak učinili pikantni pred kraj kuhanja dodajte suhu chili papričicu. Ukoliko nemate papričicu, poslužite će i suhe chili sjemenke koje je danas lako nabaviti u većim trgovinama.

Dok se umak lagano krčka, možete se posvetiti punjenju lignji. Najprije komad sira umotajte u što tanju krišku suhog mesa, pa ga pažljivo ubacite u lignju. Nakon toga, u unutrašnjost lignje polako dodajte i nadjev od krakova i blitve. Kraj lignje zatvorite čačkalicom. 

Napunjene lignje izgrilujte na gril tavi oko 10 minuta, odnosno dok fino ne porumene sa svih strana i poslužite uz pikantni crveni sos. Tefal, ideje bez kojih ne možete.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.