Klopa u restoranima može biti vrhunska, ali kad sami napravite domaću pileću supu to se ne može porediti ni sa čim drugim. Prijatno!
Sastojci:
300 – 400 g piletine s kostima
2 mrkve
2 pastrnjaka
½ korijena celera
2 krompira
1 luk
80 g rezanaca za supu
biber u zrnu
lovorov list
svježi peršun
Supe su najjednostavnija jela za napraviti, a tako su ukusne i okrepljujuće. Kod ovog recepta nema prženja, dinstanja, pirjanja, već samo kuhate.
Dakle, u veću šerpu stavite mrkvu narezanu na deblje kolutiće, pastrnjak na manje kockice (ako ne nađete pastrnjak, poslužit će i korijen peršuna), te korijen celera, također izrezan na kockice. Sve prelijte sa litrom vode i stavite na jaku vatru.
Kada voda proključa dodajte piletinu. Možete koristiti krilca, batake, karabatake, ili bilo koje dijelove pileta s kostima. Zatim, dodajte krompir narezan na kockice, desetak zrna bibera, lovorov list i svježi peršun. Glavicu luka možete oguliti i izrezati na četvrtine, a možete je, kao naš kuhar, staviti cijelu i neoguljenu što će, ako je vjerovati kuharu, poboljšati okus vaše supe.
Smanjite vatru i kuhajte supu oko 40 minuta. Nakon toga, iz supe izvadite meso i povrće. Ako želite da bude bistra, procijedite tečnost kroz gazu. No, ako želite da bude malo gušća, nemojte je cijediti. Pustite je da opet proključa, pa dodajte rezance za supu. Sa kostiju skinite meso, pa ga vratite u supu zajedno sa povrćem. Ako ste kuhali luk zajedno s koricom, ogulite ga i usitnite, pa i njega vratite u supu. Kuhajte dok tjestenina ne bude gotova. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.