Ljubitelji različitih okusa i aroma uživat će u ovom jelu koje će vas, kroz svaki zalogaj, odvesti na nezaboravno putovanje Azijom.
Sastojci:
400 g kozica
250 g tjestenine od heljde
50 g indijskih oraščića
1 kašika worcestershire sosa
3 češnja bijelog luka
1 kašičica chili sjemenki
20 ml maslinovog ulja
1 kašika svježeg đumbira
šafran
kurkuma
svježi peršun
Ovo jelo je gotovo dok trepnete, ali je bitno napraviti dobru pripremu. Najprije indijske oraščiće potopite u vodu i ostavite najmanje 2 sata da se namakaju. Kozice dobro operite, pa ih posušite. Stavite ih u veću i dublju zdjelu, pa im dodajte worcestershire sos, bijeli luk i chili sjemenke, te ih prelijte s maslinovim uljem. Sve ostavite u frižider oko pola sata.
Nakon što oraščići nabubre, ocijedite ih, pa prebacite u sjeckalicu ili blender. Dodajte oko 100 ml vode i miksajte dok ne dobijete mlijeko koje će vam poslužiti za ukusan umak.
Tefal sjeckalica je u ovom slučaju obavila odličan posao.
Pošto je tjestenini od heljde potrebno jako malo vremena za kuhanje, slobodno je možete staviti da se kuha u istom trenutku kada počnete pripremu kozica.
Dakle, kozice stavite u zagrijanu tavu i pržite ih oko 5 minuta. Zatim ih prelijte s mlijekom od oraščića, te dodajte sitno narendani đumbir, šafran, kurkumu i svježi peršun. Skuhanu tjesteninu možete odmah dodati kozicama, ili možete tjesteninu staviti u tanjur, pa je preliti sa kozicama i sosom.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.