Ne morate ići čak do Italije kako biste pojeli ukusnu pastu. Uz malo truda i sami možete napraviti vrhunski obrok.
Sastojci:
200 g špageta
umak za prženje:
2 kašike maslinovog ulja
3 češnja bijelog luka
1 komadić đumbira
chili sjemenke
pesto:
1 teglica sušenog paradajza u ulju
20 g pinjola
2 češnja bijelog luka
svježi peršun
bosiljak
20 g parmezana
Špagete stavite da se kuhaju i držite se uputsva s pakovanja. Nemojte da vam se tjestenina prekuha.
Dok se pasta kuha, napravite najprije umak za prženje. U sjeckalici pomiješajte maslinovo ulje, bijeli luk, đumbir i chili sjemenke. Miksajte dok ne dobijete finu emulziju. Naš kuhar je koristio
Tefal Moulinette Compact MB300538 sjeckalicu s kojom je postigao odlične rezultate.
Emulziju izlijte u posebnu zdjelicu, pa sjeckalicu iskoristite za pripremu domaćeg pesta. Prije svega, kratko u tavi prepržite pinjole. Pustite ih da blago porumene. Zatim ih ubacite u sjeckalicu, pa im dodajte sušeni paradajz iz teglice zajedno sa uljem, te bijeli luk, svježi peršun i bosiljak. Na kraju dodajte narendani parmezan i miksajte dok ne dobijete finu pastu, odnosno preukusni domaći pesto.
Wok tavu dobro ugrijte, pa u nju dodajte napravljenu emulziju. Kad se dobro ugrije emulzija dodajte skuhane špagete i konstatno ih vrtite u wok tavi oko 3-4 minute. Potrudite se da pasta što bolje upije sve arome i sokove emulzije
Popržene špagete izvadite u tanjur, pa ih prelijte pestom i po želji pospite sa još malo parmezana i pinjolima.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.