Kesten ima poseban okus, a kolači sa ovom namirnicom su prave male poslastice. Uvjerit ćete i sami u to kada isprobate našu Kestenku.
Sastojci:
biskvit:
4 jaja
35g šećera u prahu
90 g putera
90 g čokolade
125 g šećera
90 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
kesten krema tamna:
100 g putera
100 g šećera u prahu
1 kg kesten pirea
10 ml ruma
kesten krema svijetla:
200 g tamne kesten kreme
400 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatine u prahu
Mekani prozračni biskvit je upotpunio ovu kesten deliciju, pa pripremu torte krenite od pravljenja biskvita. Najprije umiksajte žumanca sa šećerom u prahu. Puter i čokoladu rastopite dok ne postanu tečni, pa ih dodajte u žumanca i nastavite miksati. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
U posebnoj zdjeli umutite bjelanca, pa dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete fini šlag. Dobiveni šlag lagano umiješajte u ostatak smjese, pa sve izlijte u kalup i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta do pola sata, odnosno dok biskvit ne porumeni. Ostavite ga da se fino ohladi, pa ga prerežite na dva jednaka dijela, kako biste dobili dvije identične kore.
Zatim, napravite tamnu kremu. Rastopljeni puter pjenasto umiksajte sa šećerom u prahu, pa pomiješajte sa kesten pireom i malo ruma. Nastavite miksati dok ne dobijete kremu.
Od te kreme izdvojite 200 g smjese što će vam poslužiti za pripremu svijetle kreme. Izmiksajte vrhnje za šlag u čvrsti snijeg zajedno sa želatinom u prahu, pa na kraju u to umiješajte kesten kremu. Tako ćete dobiti svijtlu kesten kremu. Iako je u pripremi ove torte bilo dosta miksanja, naši kuhari su imali pomoć njihovog partnera
Tefala, pa je čitav proces okončan bez mnogo muke.
I na kraju vam još ostane da složite Kestenku. Prvu koru premažite tamnom kremom, pa na nju stavite drugu koru i sve premažite sa svijetlom kremom. Po želji, tortu možete posuti kakaom ili narendanom čokoladom. Ostavite je da se hladi najmanje 2 sata i uživajte u neodoljivom okusu kestena.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.