Karakterističan šmek suhih šljiva jako dobro se povezao sa vazdušastim mekanim tijestom i dobili smo kolač koji nas vraća u djetinjstvo.
Sastojci:
500 g suhih šljiva
500 g brašna
130 g putera
150 g šećera
2 jaja
korica 1 limuna
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
200 ml mlijeka
šećer u prahu za posipanje
Kao i mnogo puta do sada, našem kuharu je u pomoć oko pripreme jela stigao
Tefal. Priprema kolača, ili jela od tijesta, nikada nije bila lakša jer je tu
Masterchef Gourmet QB505G.
Dakle, u zdjelu za miješanje ubacite kockice putera, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i izmiksajte. Zatim, dodajte jaja, jedno po jedno i nastavite miksati. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa ga dodajite postepeno, zajedno sa mlijekom, u ostatak smjese i nastavite miksati. Kada se smjesa počne odvajati od zdjele, znak je da prestanete s miksanje.
Tijesto, potom, izlijte u kalup i jednako ga poravnajte. Po tijestu poredajte suhe šljive, kojima ste prethodno odstranili košpice. Ako želite sočniji kolač, šljive ranije potopite u vodi ili u soku od naranče oko desetak minuta.
Sve stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata. Na kraju kolač pospite šećerom u prahu i poslužite ga ohlađenog.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.