24.4.2019. 10:46
2
Kremasta fantazija
U potrazi za savršenim desertom, naš kuhar je otkrio ovaj odličan recept koji će oduševiti sve ljubitelje kremastih kolača.
Sastojci:

biskvit:
6 bjelanaca
prstohvat soli 
125 g putera 
170 g šećera 
1 kesica vanilin šećera 
6 žumanaca 
60 g nougat krema
140 g mljevenih oraha
30 g brašna 
1 kašičica praška za pecivo

krema:
500 ml vrhnja za šlag
200 g bijele čokolade 
2 vrečice praška za instant cappuccino 
1 kesica šlag fixa

Mada kod pripreme kolača obično krećemo od biskvita, ovoga puta ne bi bilo loše da počnete od kreme. Dakle, najprije zagrijte do vrenja vrhnje za kuhanje (ali pripazite da ne proključa) i skinite ga s vatre. U vrelo vrhnje umiješajte dvije vrećice instant praška za pravljenje cappucina (naš kuhar je koristio okus vanilije), a zatim i kockice bijele čokolade. Miješajte lagano dok se sve ne sjedini u finu kremu. Ostavite je, potom, da se hladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga je ostavite u frižider. Jako je bitno da krema bude dobro ohlađena.

Dok se krema hladi i dobija na gustini, napravite biskvit. Prvo, izmiksajte bjelanca sa malo soli, pa postepeno dodajite 70 g šećera i nastavite miksati dok ne dobijete čvrst snijeg. Zatim, izmiksajte puter sa ostalim šećerom i vanilin šećerom, pa postepeno dodajite žumance po žumance. U tu smjesu, potom, umiksajte noguat krem, ili neki drugi krem po želji (nutela, lino lada, maza i sl.). Posebno pomiješajte mljevene orahe, brašno, te prašak za pecivo, pa ih umiksajte u ostatak smjese. Na kraju, u smjesu lagano umiješajte snijeg od bjelanaca, pa je izlijte u tepsiju ili kalup za torte i pecite na 170 stepeni oko 25 do 30 minuta.

Biskvit ostavite da se ohladi, pa ga prepolovite na dva jednaka dijela.

U ohlađenu smjesu od vrhnja za šlag, cappucina i bijele čokolade, dodajte vrećicu šlag fixa, pa miksajte dok ne dobijete finu gustu kremu. Pola mjere kreme namažite na jedan dio biskvita, poklopite sa drugim biskvitom, pa sve premažite sa ostalom kremom. Po želji, kolač možete posuti sa kakaom, narendanom crnom čokoladom, ili cimetom. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.