7.5.2019. 12:11
0
Vaflisita
Nježna krema i hrskavi vafl će vas odvesti na nezaboravno slatko putovanje koje se zove Vaflisita!
Sastojci:

6 jaja
350 g šećera
200 g oraha
2 lista oblatni
20 ml kafe
100 g čokolade za kuhanje 
200 g putera

mljeveni orasi za posipanje

Najprije napravite premaz za oblatne. Bjelanca odvojite od žumanaca, pa ih izmiksajte u čvrst snijeg sa 200 g šećera. Orahe sameljite na sitno, pa ih umiješajte u šlag i sa tom smjesom premažite oblatne. Sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 5 minuta, odnosno dok šlag ne porumeni. Ostavite sve da se prohladi, pa pripremite kremu.

Na pari pomiješajte žumanca i 150 g šećera i kuhajte lagano dok ne dobijete finu kremu. Tada dodajte kafu (po želji možete koristit domaću ili instant kafu koju ste prethodno skuhali) i rastopljenu čokoladu za kuhanje. Nastavite kratko kuhati na pari, pa skinite s vatre.

U posebnoj zdjeli izmiksajte puter, pa ga umiješajte u kremu i miksajte dok se krema ne zgusne.

Oblatne, potom, isijecite na pola kako biste dobili četiri jednake kore. Dijelom kreme premažite prvu koru, pa po njoj stavite drugu i tako redom. Planirajte da vam ostane kreme za završni premaz koji ćete nanijeti tek nakon što poravnate kore. A ravnanje kora ćete najlakše učiniti ako na vrh kolača stavite papir za pečenje, pa sve poklopite tepsijom, a onda na tepsiju stavite nešto teško i sve ostavite oko 20 minuta. Kada su se kore poravnale, kolač premažite ostatkom kreme i pospite mljevenim orasima. Ako vam se ne da čekati da se kolač ohladi i krema dodatno stisne, možete ga konzumirati odmah ;)

Tefal, ideje bez kojih ne možete! 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.