7.6.2019. 12:57
0
Lazanje iz OptiGrilla
Donosimo vam recept za lazanje koji će vam se sigurno dopasti.

Sastojci:

600 g faširanog mesa
5 zrelih paradajza
1 luk
1 stabljika celera
1 mrkva
biber
so
majčina dušica
lovor
8 listova lazanja
10 g parmezana

Bešamel:

50 putera
40 g brašna
500 ml mlijeka
muškatni oraščić
50 g parmezana

Priprema:

Najprije napravite mesni umak. Na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, krupno narendanu mrkvu i na kockice isjeckanu stabljiku celera. Kad povrće omekša dodajte meso. Posolite i pobiberite. Kada meso dobije boju, dodajte majčinu dušicu i lovor. 

Zreo paradajz prelijte ključalom vodom i ostavite oko 10 minuta. Odstranite mu kožicu i tvrde dijelove, pa ga stavite u blender i sa kašičicom šećera u grubo izmiksajte. S tim sosom prelijte meso i krčkajte oko pola sata. Povremeno promiješajte. Ostavite sa strane.

Zatim, pripremite bešamel sos. Otopite maslac u većoj i dubljoj tavi ili šerpi na srednje jakoj vatri. Kad se pojave mjehurići, dodajte brašno i miješajte oko 2 minute. Kada brašno počne da mijenja boju, skinite s vatre, pa lagano ulijte mlijeko neprestano miješajući. Sve ponovo vratite na vatru i kuhajte uz miješanje dok umak ne zavri. Tada dodajte narendani parmezan i muškatni oraščić, te malo soli i bibera. Dobro izmiješajte i skinite s vatre.

Listove lazanja vrlo kratko skuhajte u slanoj vodi, ali jedan po jedan, kako vam se ne bi zalijepili. 

Na dno OptiGrill nastavka za pečenje najprije stavite malo mesnog umaka, pa po njemu stavite red listova od lazanja. Zatim, stavite dio umaka od mesa, a po njemu i ostatak listova lazanja. Na kraju izlijte ostatak mesnog umaka, pa po tome rasporedite bešamel sos. Sve pospite sa sitno narendanim parmezanom. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.