9.8.2019. 11:05
0
Punjene patlidžan kapice
Želite li iznenaditi nekoga posebnog s nečim posebnim? Ovo maštovito jelo je spoj zavodljivih mirisa i okusa koje će impresionirati sviju!
Sastojci:

pire:
4 krompira
100 ml mlijeka
20 g putera
so
biber

podloga:
2 patlidžana
so
maslinovo ulje

nadjev:
400 g junetine
1 luk
1 crvena paprika
1 paradajz
so
biber
kumin
maslinovo ulje

dodatno:
100 g goude ili edamera
mljevena crvena paprika

Krompir isijecite na kockice, stavite u hladnu vodu, malo posolite i kuhajte dok ne postane u potpunosti mekan. Procijedite ga, pa dodajte puter, mlijeko so i biber, pa ga ispasirajte u gusti pire. Ostavite sa strane.

Patlidžane isijecite na kriške debljine oko 1 cm, pa ih blago posolite sa obje strane i ostavite 10 minuta da ispuste tekučinu. Nakon toga ih fino posušite, premažite maslinovim uljem, malo posolite i pržite u tavi oko 2-3 minute sa svake strane. I njih ostavite sa strane.

Na kraju pripremite i nadjev. Na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad malo omekša dodajte crvenu papriku isijeckanu na manje kocke. Nakon par minuta, dodajte kockice junećeg mesa, pa začinite s kuminom, solju i biberom. Kada meso porumeni i kada ispari sva tečnost dodajte paradajz koji ste također isijekli na kockice. Krčkajte sve oko pola sata, a po potrebi možete dodati malo vode, ali ne previše jer nadjev treba da je gust. 

Potom, slijedi slaganje jela. Kriške patlidžana poslažite u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, pa po njima ravnomjerno rasporedite nadjev. Od pirea rukama oblikujte kapice, pa ih stavite preko nadjeva i lagano ih zagladite  i poravanajte sa podlogom od patlidžana. Kapice, na kraju, pospite narendanom goudom, ili nekim drugim tvrdim žutim sirom, te sa malo mljevene crvene paprike. Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.