13.8.2019. 11:08
0
Turske punjene pogačice
I same pogačice zvuče privlačno, a kada su još punjene, pa to je onda posebna dimenzija jela. Iako pravo porijeklo recepta nije poznato, za njegovo širenje su najzaslužniji Turci, pa otuda i ovo turski u nazivu.
Sastojci:
tijesto:
600 g brašna
300 ml mlijeka
1 vrećica instant kvasca
so

nadjev:
350 g faširanog mesa
1 crvena paprika
1 paradajz
1 luk
biber 
so
ljuta mljevena paprika
svježi peršun

za prženje:
20 g putera
20 ml ulja

Zagrijte 300 ml mlijeka, ali tek toliko da ne bude hladno. Instant kvasac i prstohvat soli pomiješajte sa malo mlijeka, pa kad se kvasac fino umiješa, uspite i ostatak mlijeka, pa sve dobro izmiješajte. Pošto koristite instant kvasac nije potrebno da čekate njegovu reakciju, već ga odmah umiješajte u brašno. Dodajte odmah i ulje, pa umijesite glatko tijesto i ostavite ga da stoji oko sat vremena.

Dok tijesto nadolazi pripremite nadjev. U faširano meso dodajte sitno nasjeckan luk, te crvenu papriku izrezanu na sitne kockice. Paradajz također usitnite, pa ga dodajte u smjesu. Posolite, pobiberit, te dodajte ljutu mljevenu papriku i sitno narezan svježi peršun. Sve dobro izmiješajte kako bi se okusi i mirisi što bolje spojili i ostavite sa strane.

Nadošlo tijesto podijelite na jednake kuglice, pa na pobrašnjenoj površini jednu po jednu razvaljajte u što tanji krug od tijesta. Na sredinu kruga stavite odrđenu količinu nadjeva, pa tijesto preklopite u polukrug. Rubove tijesta učvrstite prstima kako bi nadjev ostao unutra i prilikom prženja.

Napunjene pogačice ostavite još pola sata da odstoje, pa ih potom pržite u većoj i široj tavi u kojoj ste zagrijali puter i ulje. Pogačice pržite oko 7-8 minuta sa svake strane, pa ih vadite na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće. Tople pogačice poslužite uz ajran ili sezonsku salatu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.