14.8.2019. 12:20
0
Slatki oblačići
Lagani šaum okupan u aromatičnoj voćnoj kremi čini ovaj desert savršenom ljetnom poslasticom.
Sastojci:

Oblačići:
6 bjelanaca
250 g šećera
800 ml mlijeka

Voćni umak:
300 ml vode
100 g smeđeg šećera
200 g breskvi/kajsija
1 kašika arome vanilije

borovnice za ukrašavanje
bademi za posip

Najprije napravite voćni umak. U šerpicu stavite kockice breskve, pospite ih šećerom i lagano ih zagrijavajte. Kad smjesa počne da ključa, dodajte vodu i aromu vanilije, pa kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Voćnu smjesu izlijte u plastičnu duguljastu zdjelu i miksajte je štapnim mikserom dok ne dobijete finu kremu. Za efikasno miksanje našem kuharu je pomoga Tefal Optichef. Kremu stavite u frižider da se hladi.

Bjelanca izmiksajte u čvrst snijeg, pa onda postepeno dodajite šećer pa miksajte dok se sav šećer ne umuti i dok smjesa ne postane glatka i gusta. I ovoga puta, našem kuharu je pomogao Tefal Masterchef.

U većoj šerpi zagrijte mlijeko i pustite ga da ključa na laganoj vatri. Zatim, kašikom vadite šlag i lagano spuštajte u ključalo mlijeko i pustite da se kratko kuha. Bjelanca će se napuhati i tako ćete dobiti „oblačiće“. Okrenite ih kako bi se skuhali sa svih strana. Oblačiće, potom, vadite u posebnu zdjelu, pa i njih ostavite u frižider na hlađenje.

Ohlađenu voćnu kremu izlijte na dno zdjelica za puding ili sladoled, pa na nju stavite par oblačića – ne previše, 2-3 komada. Bademe sameljite na sitno, pa ih pospite po bjelancima, te na kraju dodajte  borovnice.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.