O ovim losos šnitama pričat će se samo u superlativima, a svi će jedva čekati da ih ponovo pravite.
Sastojci:
400 g file lososa
250 g lisnatog tijesta
20 g senfa gorušica (senf sa sjemenkama)
250 g špinata
100 g svježeg sira
20 g majoneza
½ soka od limuna
2 kašičice kopra
so
biber
Najprije skuhajte kratko špinat u slanoj vodi, pa ga ispasirajte. Možete koristiti i smrznuti. Ostavite sa strane.
Lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 2-3 mm. U posebnoj zdjelici pomiješajte svježi sir, majonezu, sok limuna i kopar. File lososa obično dođe s kožicom, pa je odstranite u potpunosti da ostane samo file.
Po razvaljanom tijestu, najprije, razmažite senf. Ako ne nađete onaj sa sjemenkama, slobodno iskoristite obični. Zatim, rasporedite pire od špinata, a po njemu poslažite komade lososa. Malo posolite i pobiberite, pa preko lososa rasporedite smjesu od sira i majoneze.
Sve pažljivo umotajte, pa prebacite u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu u kojoj ćete peći i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Nakon 20 minuta ukusni zamutaljak bi trebalo da je gotov, ali vi ga možete peći i duže ako želite da bude hrskavije tijesto. Ostavite da se malo ohladi, a potom ga narežite na šnite i poslužite uz zelenu salatu. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.