Kako losos nema klasični okus ribe, onda ga je moguće kombinovati s različitim namirnicama. Naš kuhar ga je sakrio ispod ukusnog mliječnog preljeva, pa je zbog toga ovo jelo nazvao lovom na lososa.
Sastojci:
750 g losos odrezaka
50 g brašna
1 kašika crvene paprike
200 ml bijelog vina
180 ml pavlake (čaša)
2 kašike senfa
sok 1 limuna
1 limun
100 g žutog sira
so
biber
svježi peršun
maslinovo ulje za prženje
Odreske lososa operite, pa ih dobro posušite. Zatim ih posolite i pobiberite sa obje strane. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno i mljevenu crvenu papriku, pa odreske fino uvaljajte u tu smjesu.
Nabrašnjene odreske, potom, pržite na maslinovom ulju, pa poslije 5-7 minuta polijte ih bijelim vinom i na laganoj vatri ih pržite još 5-7 minuta.
U posebnoj zdjeli pomiješajte pavlaku, senf, sok od limuna, sitno nasjeckan svježi peršun i narendani žuti sir po želji (edamer, gouda, kačkavalj i sl.).
Ispržene odreske prebacite u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu, pa ih prelijte mliječnom smjesom. Preko smjese poredajte kriške limuna i sve stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 15 minuta, odnosno dok mliječni preljeve lagano ne porumeni. Odreske poslužite uz pekarski krompir. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.