Da beg nije cicija potvrđuje i ovo jelo u kojem su se savršeno sjedinili sočni komadi junetine i raznoliko povrće.
Sastojci:
600 g junetine
1 manja glavica kupusa
1 luk
4 češnja bijelog luka
4 krompira
2 mrkve
½ stabljike prase
½ korijena celera
2 manja paradajza
1 crvena paprika
100 ml crnog vina
100 ml paradajz sosa
20 ml ulja
biber
mješavina začina
so
mljevena crvena paprika
peršun
lovorov list
U
Tefal ekspres lonac ulijte ulje, pa kad se ugrije dodajte veće komade junetine i naglo ih prepržite sa obje strane. Kada meso lijepo porumeni dodajte krupno narezan luk, cijele češnjeve bijelog luka, kocke krompira, mrkve i korijena celera, te stabljiku prase. Sve izmiješajte i kratko prepržite.
Zatim, dodajte paradajz i crvenu papriku nerezane na veće kockice, pa sve začinite sa soli, biberom, mješavinom začina i mljevenom crvenom paprikom (može i ljuta). Sve prelijte crvenim vinom i paradajz sosom i krčkajte dok tečnost skoro ne ispari. Tada dodajte glavicu kupusa izrezanu na četvrtine, te peršun i lovorov list, pa sve prelijte sa 600 ml tople vode i pustite da proključa. Tada poklopite ekspres lonac i pratite kada „prošišti“. Nakon toga kuhajte sve još 20-25 minuta i poslužite toplo.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.