16.1.2020. 14:34
0
Vege složenac
Kada ne znate šta biste jeli, najlakše je napraviti složenac. Ovoga puta na meniju je jedan povrtni sa laganim bijelim umakom i goudom.
Sastojci:

300 g krompira
300 g mješanog povrća (carska mješavina)
1 kašičica mješavine začina
2 češnja bijelog luka
1 kašika ulja
1 kašika peršuna
1 kašičica bibera
200 g sira goude

bijeli umak:
25 g putera
25 g brašna
500 ml vrhnja za kuhanje
100 ml mlijeka
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
muškatni oraščić

Najprije skuhajte povrće. Zbog toga što je krompiru potrebno duže, onda ga kuhajte odvojeno. Zaleđenu carsku mješavinu naći ćete u skoro svakoj prodavnici, pa je skuhajte po uputama na pakovanju.

Dok se povrće kuha, možete napraviti umak. Istopite puter, pa na laganoj vatri postepeno dodajite brašno i neprestano miješajte. Kada se sjedine, ulijte vrhnje za kuhanje i nastavite miješati. Zatim, dodajte so, biber i muškatni oraščić, pa nastavite kuhati dok umak ne proključa. Tada ulijte mlijeko, nastavite miješati i kuhajte umak dok se ne zgusne do željene gustine.

Skuhano povrće možete nasjeći na manje komade, pa ga u pomiješati u većoj zdjeli. Potom, dodajte mješavinu začina, sitno nasjeckan bijeli luk, ulje, sitno nasjeckan peršun i biber. Sve dobro izmiješajte, pa ravnomjerno rasporedite u tepsiji ili vatrostalnoj zdjeli. Po povrću rasporedite pola mjere narendane goude, pa sve prelijte umakom. Na kraju sve pospite ostatkom narendanog sira i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata. Prije služenja složenac ostavite desetak minuta da se ohladi. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.