Lazanje možete napraviti i bez lazanja, a jednako ćete uživati u svakom zalogaju. Ovaj jednostavni recept će vas oduševiti!
Sastojci:
300 – 400 g širokih rezanaca (ili neke druge tjestenine)
400 g faširanog mesa
1 luk
2 mrkve
400 g pelat paradajza
biber
muškatni oraščić
mješavina začina
so
umak:
20 g putera
1 kašika ulja
20 g brašna
400 ml mlijeka
biber
muškatni oraščić
70 g parmezana
Za početak, skuhajte tjesteninu. U većoj količini vode koju ste posolili i ulili malo ulja skuhajte tjesteninu al dente. Naš kuhar je koristio široke rezance, odnosno tagliatelle, ali vi možete izabrati bilo koju drugu vrstu tjestenine.
Dok se tjestenina kuha, napravite nadjev. Na malo ulja prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša dodajte meso. Kada meso porumeni, dodajte narendanu mrkvu i začine: so, biber, mješavinu začina i muškatni oraščić. Dinstajte sve oko 15 minuta.
I za kraj pripremite lagani bešamel sos. Rastopite puter pomiješan sa malo ulja, pa dodajte brašno i dobro izmiješajte. Postepeno ulijevajte mlijeko i miješajte dok se sos ne počne zgušnjavati. Sve još posolite, pobiberite i dodajte muškatni oraščić. Dobro izmiješajte i skinite s vatre.
Nakon toga vam ostane da još sve lijepo posložite u tepsiju. Najprije po dnu tepsije uspite malo bešamel sosa, pa po njemu rasporedite dio tjestenine. Po pasti prelijte dio mesnog nadjeva, a po nadjevu bešamel sos. Ponovite postupak dok imate namirnica. Na kraju sve pospite parmezanom, pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 25 minuta.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.