24.3.2020. 11:37
0
Pogača na parčad
Nastavljamo s receptima koje biste mogli napraviti, a da ne morate napuštati kuću. Danas je na meniju pogača na parčad koja je i hrskava, i mekana, i sočna... Jednostavno neodoljiva!
Sastojci:

650 g pšeničnog brašna
150 ml mlijeka 
150 ml vode 
2  jaja
2 vrećice instant kvasca
1 kašika šećera 
2 kašičice soli 
50 ml ulja 

za premazivanje:
100 ml ulja 
100 g putera 
1 žumance

nadjev:
250 g mladog sira
1 bjelance
malo soli

sjemenke za ukrašavanje (susam, kim, lan i sl.)

U posebnoj zdjeli pomiješajte mlaku vodu i mlijeko sa malo šećera i kvascem. Zatim, ulijte ulje (50 ml) i 2 jaja, te malo posolite i dobro izmiješajte. Ostavite da kvasac odreaguje oko 10 minuta.

Zatim, u veću zdjelu prosijte brašno, pa u njega ulijte „mokre“ sastojke i umijesite glatko tijesto. Pokrijte sve krpom ili plastičnom folijom i ostavite oko 10-15 minuta na toplom. U posebnoj zdjeli pomiješajte rastopljeni puter (100 g) i ulje (100 ml) i ostavite sa strane, a u drugoj zdjeli pomiješajte mladi sir (ili neki drugi sličan sir) sa bjelancem i malo soli.

Tijesto, zatim, podijelite na tri kugle različite veličine. Jednu, koju ćete razvaljati na veličinu tepsije, odnosno kalupa, u kojem ćete peći pogaču. Drugu, koja će biti manja za para centimetara od prve i treću koja će biti najmanja. Dakle, na pobrašnjenoj površini razvaljate najprije najveću kuglu tijesta na debljinu od oko 0,5 cm i prebacite je na papir za pečenje. Zatim je premažite s mješavinom putera i ulja.

Nakon toga, razvaljajte na istu debljinu manju kuglu tijesta, pa je stavite na sredinu prvog komada tijesta. I nju premažite. Na kraju, razvaljajte i treću kuglu tijesta, pa je stavite na sredinu drugog komada. Premažite je uljem i puterom. Ostavite sve na toplom da nadolazi još desetak minuta.

Sada kada imate tri lista tijesta poslagane jedno na drugo oštrim nožem ih zarežite na trokutiće kao što biste isijekli pizzu. Malo nadjeva od sira prvo stavljajte na vrh trokutića prvog lista tijesta, pa onda širi dio trokutića zarolajte prema unutrašnjosti. Isto učinite i sa drugim, te trećim listom tijesta. Na kraju cijelu pogaču premažite umućenim žumancem i pospite sjemenkama po želji, odnosno onima koje nađete u kući. 

Komplet pogaču sa papirom za pečenje prebacite, potom, u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.