Teško je odabrati koja je bolja, ona sa orasima, ili ona s makom? Naš kuhar je riješio nedoumicu tako što je napravio obje štrudle i spojio ih u jednu!
Sastojci:
tijesto:
500 g brašna
250 ml mlijeka
30 g rastopljenog putera
50 ml ulja
20 g svježeg kvasca
30 g šećera
1 jaje
1 bjelance
malo soli
nadjev od oraha:
150 g oraha
90 ml mlijeka
60 g šećera
1 kasičica cimeta
nadjev od maka:
150 g mljevenog maka
100 ml mlijeka
50 g šećera
20 g čokolade
korica limuna
1 vanilin šećer
premaz:
1 žumance
20 ml mlijeka
10 ml ulja
Ovo je zaista neobičan i pomalo zahtjevan kolač, ali kada znate da ćete istovremeno dobiti štrudlu sa oba okusa, onda vam neće biti žao utrošiti namirnice i vrijeme da ga napravite.
Dakle, najprije napravite tijesto. Ako koristite svježi kvasac, bilo bi dobro da ga pomiješate sa malo šećera i toplog mlijeka i pustite ga desetak minuta da odreaguje, pa ga tek onda dodajte u brašno. Ako radite sa instant kvascem onda ga samo uspite u brašno. U brašno i kvasac dodajte, potom, jaje i bjelance, ulje i rastopljen puter, šećer i so, pa postepeno dodajite mlijeko sobne temperature i umijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte i ostavite na toplom da nadolazi oko pola sata.
Za to vrijeme, napravite nadjeve. Orahe sameljite, pa ih prelijte sa mlijekom koje ste zagrijali i u koje ste umiješali šećer i cimet. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se hladi.
Za nadjev od maka potrebno je da mlijeko u koje ste dodali šećer i vanilin šećer, proključa, pa tek onda u njega dodajte mak i kuhajte oko 2-3 minute. Skinite s vatre, pa u nadjev dodajte koricu limuna i narendanu čokoladu, sve dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
Nadošlo tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Prvo tijesto razvaljajte u pravougaonik na debljinu od 0,5 cm, pa ga premažite nadjevom od oraha i urolajte. Zatim, isto ponovite i sa drugim tijestom koje ćete premazati nadjevom od maka. Tijesta poslažite jedno uz drugo i laganim pokretima ga prebacujte kako biste napravili pletenicu. Dobivenu pletenicu prebacite u kalup za kuglof, pa je premažite smjesom od žumanca, ulja i mlijeka. Stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 30-40 minuta.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.