Kad već ne možemo putovati na Siciliju, onda uz pomoć ovog jela možemo mirise Italije donijeti u naš dom. Rolnice od tikvica se tope u ustima!
Sastojci:
300 g tikvica
nadjev:
250 gkrem sira
1 kašika peršuna
20 g parmezana
1 jaje
1 kašika prezle
150 g mozzarelle
so
biber
umak:
300 ml sjeckanog paradajza
1 kašika maslinovog ulja
so
svježi bosiljak
biber
potrebno još:
100 g mozzarelle
50 g parmezana
Tikvice dobro operite, pa ih uzdužno isijecite na tanje listove. Potom, pripremite nadjev tako što ćete pomiješati krem sir, svježi peršun, narendani parmezan, jaje, so, biber i kašiku prezle i sve dobro sjediniti.
Nakon toga, napravite i umak. Sjeckani paradajz možete naći u prodavnici, a možete ga i sami napraviti tako što ćete pelat iz konzerve usitniti. U paradajz dodajte maslinovo ulje, svježi bosilja, te so i biber, pa sve dobro izmiješajte.
U dno tepsije ili kalupa u kojem ćete peći tikvice ulijte pola količine umaka, pa ga pospite kašikom prezle.
Trakice tikvica bogato premažite nadjevom, pa ih dodatno još pospite narendanom mozzarellom (150 g). Trakice, potom, urolajte i slažite ih uspravno jednu do druge i pokušajte da ih priljubite da što manje prostora ostane između njih. Na kraju sve prelijte ostatkom umaka, te pospite sa 50 g narendanog parmezana i 100 g narendane mozzarelle pa zapecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.