Malo mora, malo povrća, malo voća, te super ukusni dresing i dobili ste salatu koja se jedino mogla nazvati Kalifornija!
Sastojci:
400 g lignji
100 g zelene salate
1 avokado
50 g cherry paradajza
½ krastavca
10 g zelenih maslina
50 g inćuna
½ crvene paprike
smjesa za pohovanje:
100 g brašna
2 jaja
100 ml mineralne vode (gazirane)
mješavina začina
dresing:
100 ml vode
10 ml sirćeta
1 kašičica mješavine začina
2 češnja bijelog luka
svježi bosiljak
svježi peršun
maslinovo ulje
ulje za prženje
parmezan za posipanje
Najprije napravite smjesu za pohovanje. Umutite jaja, pa im dodajte brašno, mješavinu začina i gaziranu mineralnu vodu. Sve dobro izmiješajte i ostavite u frižider na 15 minuta. Za to vrijeme lignje izrežite na kolutiće i dobro ih posušite.
Potrudite se da nađete zreo avokado, ogulite ga i izrežite na kockice. Papriku isijecite na trakice, krastavac na kolutiće, cherry paradajz prepolovite, a zelenu salatu natrgajte rukama. Povrće rukama izmiješajte u većoj zdjeli i ostavite sa strane.
Kolutiće lignji uvaljajte dobro u smjesu za pohovanje pa ih pažljivo prebacujte u tavu sa većom količinom zagrijanog ulja i pržite dok ne dobiju lijepu boju. Vadite ih na papirni ubrus kako bi se riješili viška masnoće.
Na kraju pripremite i dresing. Proključajte vodu, pa dodajte sirće i mješavinu začina, pa skinite s vatre. Tada dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, svježi peršun i listove svježeg bosiljka. Ulijte maslinovo ulje i mješajte dok se sve lijepo ne sjedini.
U salatu tada dodajte masline i inćune, prelijte dresingom i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte pržene lignje i listove parmezana.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.