28.9.2020. 13:02
0
Prhkopita s nadjevom od piletine
Prhko tijesto nadjeveno preukusnim filom od piletine dovoljan su razlog da se ova pita nađe na vašoj trpezi.
Sastojci:

tijesto:
500 g brašna 
3 jaja
125 g putera
so

nadjev:
500 g pilećeg filea
100 g purećeg faširanog mesa
1 ljubičasti luk
3 češnja bijelog luka
1 jaje
1 kriška starog hljeba
150 ml mlijeka
30 ml maslinovog ulja
svježi peršun
so
đumbir u prahu
muškatni oraščić

1 jaje za premaz

Za prhko tijesto pomiješajte brašno, so i jaja, pa dodajte kockice putera sobne temperature. Sve dobro umijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte ga prozirnom folijom, pa ostavite u frižider oko sat vremena.

Dok se tijesto hladi, napravite nadjev. Pileći file prelijte hladnom vodom i kuhajte oko pola sata. Zatim, meso ubacite u Tefal blender, pa dodajte pureće faširano meso, ljubičasti luk, bijeli luk, te jaje. Krišku starog hljeba natopite u mlijeku, pa i to dodajte u blender. Na kraju začinite sa svježim peršunom, đumbirom u prahu i .muškatnim oraščićem. Posolite po želji, pa sve prelijte maslinovim uljem i miksajte dok se sastojci ne sjedine.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio tijesta iskoristit ćete da prekrijet dno i rubove tepsije ili kalupa u kojem ćete peći pitu, pa planirajte da on bude veći. A drugim dijelom tijesta ćete prekriti pitu.

Kada prvi dio tijesta ravnomjerno rasporedite po dnu tepsije, po njemu izlijte nadjev i špatulom ga jednako razlijte. Potom, razvaljajte drugi dio tijesta, pa sa njim prekrijte pitu, i pažljivo rubove tijesta učvrstite prstima. Tako pripremljenu pitu premažite razmućenim jajetom i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni, te pecite oko 25 minuta do pola sata. Prije rezanja pitu ostavite da se malo ohladi, pa je poslužite uz jogurt ili salatu. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.