Jedno od jela što je karakteristično za ovo podneblje je i kukuruza. Ima raznih recepata i načina pripreme, a naš kuhar se odlučio za klasični i najjednostavniji.
Sastojci:
700 g kukuruznog brašna
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašičica sode bikarbone
oko 400 ml vrele vode
Kukuruzno brašno prosijte, pa dodajte šećer, so i sodu bikarbonu. Sve dobro izmiješajte, pa prelijte vrelom vodom. Po mogućnosti ključalom. Sve dobro umiješajte, pa smjesu prebacite u tepsiju u kojoj ćete peći kukuruzu.
Oblikujte dodatno kukuruzu, pa je stavite u zagrijanu rernu i pecite na 150 C oko 40 minuta, odnosno dok ne porumeni onako kako biste željeli. Što je duže budete pekli kukuruza će biti tvrđa i više će se mrviti. Gotovu kukuruzu umotajte u pamučnu krpu, pa pustite da se ohladi. Odlična je uz sve mliječne proizvode.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.