Šljive su zrele i sočne u ovo doba godine, pa ih osim za pravljenje bestilja možete iskoristiti i za pravljenje sočnih i slatkih pita.
Sastojci:
600 ml mlijeka
400 g šljiva
40 badem listića
80 g griza
40 g šećera
3 jaja
1 vrećica pudinga sa okusom vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
malo soli
malo šećera za posipanje
Za pripremu ovog kolača zaista nije potrebno mnogo vremena, a ni truda, pogotovo ako imate za pomoćnika
Tefal multipraktik.
Zagrijte mlijeko, pa u njega umiješajte puding sa okusom vrhnja, šećer i vanilin šećer. Na kraju u smjesu umiješajte griz, pa skinite s vatre. Tada u smjesu umiješajte žumanca i ostavite sa strane.
Bjelanaca sa malo soli izmiksajte u čvrst šlag, pa i njega umiješajte u smjesu, te sve izlijte u kalup za torte.
Šljive izrežite na pola, odstranite košpice, pa ih ravnomjerno rasporedite po smjesi. Sve pospite badem listićima i sa malo šećera, te stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni oko pola sata.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.