Ako postoji recept za pravi porodični ručak, onda bi to trebao biti upravo ovaj gdje izvrsno i sočno meso nadopunjuje još ukusnije povrće. Zato je ova koljenica prava pobjednica!
Sastojci:
1,5 – 2 kg teleće koljenice
marinada:
2 češnja bijelog luka
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica bijelog luka u prahu
1 kašika mljevene crvene paprike
svježi peršun
so
biber
maslinovo ulje
prilog:
1,5 kg krompira
2 mrkve
1 korijen celera
1 luk
maslinovo ulje
Najprije napravite marinadu. U
Tefal sjeckalicu ubacite bijeli luk, zatim bijeli luk u prahu, potom svježi peršun, te suhi ruzmarin, mljevenu crvenu papriku, biber i so. Prelijte sve sa maslinovim uljem, pa miksajte dok ne dobijete finu emulziju.
Sa dijelom marinade premažite meso sa svih strana i što bolje utrljajte rukama. Marinirano meso stavite u tepsiju, naspite oko 150 ml vode (odnosno onoliko koliko je dovoljno da prekrijete dno tepsije), pa sve dobro prekrijte alu folijom. Stavite peći na 250 stepeni oko 90 minuta.
Krompir ostavite u komadu (posebno ako je mladi), a i ostalo povrće (mrkvu, luk i korijen celera) nemojte previše sitniti. Sve prelijte sa ostatkom marinade i dobro izmiješajte.
Poslije sat i po, skinite foliju s mesa, dodajte povrće pa sve vratite ponovo u rernu. Smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite još sat vremena.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.