Neki će ovo ljeto upamtiti po velikim vrućinama, neko po lijepom odmoru, a mi po ovom fantastičnom receptu za ćufte od graha.
Sastojci:
ćufte:
500 g bijelog graha (iz konzerve)
200 g prezle
½ svježe crvene paprike
1 ljubičasti luk
sok ½ limete
½ kašičice muškatnog oraščića
so
biber
salata:
2 krastavca
200 ml jogurta
½ ljubičastog luka
2 češnja bijelog luka
sok ½ limete
1 kašičica chili praha
so
Za početak napravite osvježavajuću salatu koja će upotpuniti ćufte. Dakle, krastavac izrežite na malo deblje ploške (oko 1,5-2 mm), pa ga začinite chili prahom i soli. Dodajte sitno nasjeckan ljubičasti i bijeli luk, te iscijedite sok limete. Na kraju ulijte jogurt i sve dobro izmiješajte, pa ostavite u frižider da se dobro ohladi.
Kako biste sebi olakšali izradu ćufti, najbolje je da grah ispasirate ili ga dobro ispritišćete viljuškom. Tek tada, dodajte sitno nasjeckanu crvenu papriku i ljubičasti luk. Začinite muškatnim oraščićem, te soli i biberom. Dodajte oko 100 g prezle i sok limete, pa mokrim rukama oblikujte kuglice. Gotove ćufte, potom, uvaljajte u ostatak prezle te ih redajte u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite ih u rerni na 220 stepeni oko 15 minuta. Tople ih poslužite uz hladnu salatu od krastavaca.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.