Mnogi od nas vole kada jelo malo „ljutne“, jer to mu daje posebnu čar, a i znatno više uživamo u svakom zalogaju. Ova teletina je sočna i taman pikantna, pa se teško zaustaviti na samo jednom tanjiru.
Sastojci:
600 g teleće plećke
50 g ljutog ajvara
30 g suhih šljiva
1 luk
3 češnja bijelog luka
1 kašika mljevene crvene paprike
1 kašika chili praha
1 kašika senfa
so
biber
prilog:
500 g krompira
so
Teletinu izrežite na malo veće komade od zalogaja, pa je prepržite na ulju. Kada porumeni, dodajte sitno nasjeckan luk i čitave češnjeve bijelog luka. Zatim sve začinite sa mljevenom crvenom paprikom, chili prahom, te soli i biberom. Dodajte, potom ajvar i senf, te suhe šljive koje ste prethodno namakali u vodi oko pola sata. Sve lagano izmiješajte i dinstaje 5-6 minuta. Na kraju ulijte 300 ml tople vode, smanjite vatru i krčkajte oko sat vremena uz povremeno miješanje.
Dok se meso krčka, napravite i jednostavan prilog. U većoj šerpi u slanoj vodi skuhajte krompir koji ste isjekli na kockice. Ovako skuhan krompir, bez ikakvih drugih začina, sjajno će se uklopiti uz pikantno meso i saft.
uhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.