Kuhanje je zapravo neka vrsta slaganja različitih namirnica u jednu cjelinu koja nas na kraju oduševi ili razočara. Kod Ukusne slagalice sve se posložilo baš kako treba!
Sastojci:
tijesto:
150 g integralnog brašna
1 jaje
so
nadjev:
ulje
300 g purećeg batka
1 ljubičasti luk
250 g zlatnih šampinjona
50 ml vode
biber
so
senf
umak:
100 ml mlijeka
1 kašika sirćeta
1 kašika ulja
Najprije napravite mekano tijesto. Pomiješajte integralno brašno sa soli i jajetom, pa umijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga na tanko, pa izrežite na jednake kocke.
Potom, pripremite ukusan nadjev. Na malo ulja prepržite na kockice isjeckano meso purećeg batka. Kada porumeni, dodajte sitno nasjeckan ljubičasti luk, pa nastavite dinstati. Nakon što luk omekša, dodajte nasjeckane zlatne šampinjone, posolite i pobiberite po želji. Kada se sve sjedini umiješajte kašiku senfa, pa sve prelijte sa malo tople vode i krčkajte oko desetak minuta.
U isto vrijeme, dobivene kockice tijesta stavite kuhati u većoj količini vode koju ste prethodno posolili. Kuhajte ih oko desetak minuta.
I još vam ostane da napravite lagani umak. U dublju posudicu ulijte mlijeko, dodajte sirće i ulje, pa štapnim mikserom izradite finu kremu.
Za kraj napravite sebi ukusnu slagalicu tako što ćete na dno tanjira staviti kockicu tijesta, pa po njoj dio nadjeva. Potom, novu kockicu tijesta, te i po njoj nadjev. Slagalicu završite sa još jednom kockicom tijesta, nadjevom i preko svega stavite malo umaka.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.