Sezona je viljamovki i šteta ih je ne iskoristiti za pripremu ukusnih slastica. Jedna od onih u kojoj ćete maskimalno uživati jeste i ova sa viljamovkama u vinu.
Sastojci:
500 g kruške viljamovke
100 g smeđeg šećera
1 štapić cimeta
3-4 klinčića
500 ml crnog vina
200 ml vrhnja za šlag
50 šećera u prahu
20 g badema
1 kašičica cimeta
1 kašičica arome vanilije
Viljamovke ostavite čitave, samo im otklonite kožicu. Stavite ih u šerpu, pospite smeđim šećerom i stavite na vatru. Zatim, dodajte štapić cimeta i klinčiće. Sve prelijte crnim vinom i kuhajte oko pola sata na srednjoj vatri. Ako želite da kruške budu što mekanije kuhajte ih duže.
Ohlađene kruške poslužite uz svježe pripremljeni šlag. Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrsti šne, pa u njega dodajte šećer u prahu, cimet, aromu vanilije i grubo samljevene bademe. Na kraju, sve lagano izmiješajte špatulom.