Ne moraju se sva variva krčkati cijeli dan. Piletina na kašiku je gotova za pola sata, a dobit ćete super ukusni kuhani obrok.
Sastojci:
2 bataka sa zabatkom
1 luk
1 mrkva
100 g batata
¼ korijena celera
3 češnja bijelog luka
100 g leblebija (iz konzerve)
150 g crvenog graha (iz konzerve)
200 g pelat paradajza
200 ml pilećeg temeljca
ulje
so
biber
Za početak u šerpu ulijte oko litar vode, začinite s mješavinom začina i ubacite batake sa zabatkom da se kuhaju oko pola sata.
U većoj i dubljoj tavi na ulju prepržite luk, pa dodajte mrkvu i batat, te korijen celera i bijeli luk. Poslije par minuta dodajte leblebiju i crveni grah, koji ste prethodno ocijedili, a, potom, i pelat iz konzerve. Sve dobro izmiješajte, pa kad proključa ulijte oko 200 ml temeljca u kojem se kuhalo meso. Posolite i pobiberite po želji, pa pustite da krčka oko 10-15 minuta.
Skuhanu piletinu usitnite, pa je pred kraj kuhanja dodajte u varivo. Ukoliko želite da jelo bude „čorbastije“ ulijte i ostatak temeljca.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.