„U meni tinja želja za torticama od kelja“, pjevao je veselo naš kuhar dok je pripremao ovo zaista posebno jelo. „Baš nam je sjela, ova tortica od kelja“, pridružili smo se pjesmi nakon što smo pojeli i posljednju mrvicu.
Sastojci:
1 glavica kelja (oko 200-300 g)
2 krompira
½ pileta
100 g svježeg sira
150 g goude
1 ljubičasti luk
1 jaje
½ zelene chili papričice
mješavina začina
so
biber
U većem loncu proključajte vodu, pa u nju stavite krompir izrezan na kockice i pola pileta. Dodajte mješavinu začina i kuhajte oko 40 minuta.
U drugoj šerpi proključajte vodu, blago posolite, pa u njoj kuhajte listove kelja oko 10 minuta.
Zatim, napravite nadjev za tortice. Pomiješajte svježi sir, goudu i jaje. Potom, dodajte sitno nasjeckan ljubičasti luk i chili papričicu. U smjesu dodajte i krompir i pileće meso koje ste prethodno skuhali, te posolite i pobiberite po želji. Sve dobro izmiješajte.
Za formiranje „tortica“ koristite vatrostalne zdjele i zdjele koje podnose velike temperature, pa im unutrašnjost obložite listovima kelja. Preko listova stavite nadjev, pa sve prekrijte još jednim listom kelja. Stavite u hladnu rernu i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.