23.3.2023. 15:46
0
Divota panakota
Panakota je tražen slatkiš, a njena priprema je prejednostavna, tako da nema razloga da je sami sebi ne pravite barem jednom sedmično.
Sastojci:

panakota:
500 ml vrhnja za šlag
1 vanilin šećer
100 g šećera
1 menta šećer
1 kesica instant želatine

krema:
30 g putera
50 ml vrhnja za šlag
100 g bijele čokolade
1 kašika arome borovnice

preljev:
500 ml vode
200 g šumskog voća (smrznutog)
100 g šećera
1 kesica instant želatine

Zagrijte vrhnje za šlag, pa u njega dodajte vanilin i menta šećer, te obični šećer. Miješajte na lagnoj vatri dok se svi šećeri ne otope. U posbenoj zdjelici, u malo vode, razmutite instant želatinu, pa je umiješajte u toplo vrhnje. Sve dobro izmiješajte i pustite da proključa. Pripazite da vam smjesa ne pokipi. Skinite s vatre i još jednom sve dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u silikonske kalupe i stavite u zamrzivač na oko sat vremena.

Dok se panakota hladi, pripremite kremu. U tavi zagrijte puter i vrhnje za šlag, pa dodajte kockice bijele čokolade. Zagrijavajte na laganoj vatri i povremeno miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju, dodajte aromu borovnice i skinite s vatre. Smjesu izlijte u silikonske kalupe i ostavite u frižider na hlađenja oko sat vremena. Ako hoćete da se brže ohladi, možete staviti i u zamrzivač.

Za kraj, napravite voćni preljev. Zagrijte vodu, pa kad proključa dodajte smrznuto voće i šećer. Kuhajte na lagnoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi. U posebnoj zdjelici s malo vode pomiješajte želatinu, pa je dodajte u ključalo voće. Sve dobro izmiješajte i kuhajte par minuta. Dobivenu smjesu možete izliti u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje, pa staviti u frižider, kako bi se što prije ohladila, a možete je izliti i u teglu, pa također stavite u frižider na hlađenje. Smjesa u tegli će se malo duže hladiti.

Panakotu servirajte na kremi od čokolade, a preko stavite voćni preljev.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.