27.11.2024. 15:36
0
Hljeb sa suhim grožđem
Domaći hljeb je sam od sebe poslastica, a kada ga još napravimo da je sladak i ispunjen grožđicama teško da će dočekati sljedeći dan.
Sastojci:

1 kg glatkog brašna
150 g putera
80 g grožđica
40 g svježeg kvasca
5 kašika mlijeka
5 žumanaca
300 ml toplog mlijeka
150 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
5 ml arome ruma
bjelanca za premazivanje

Najprije pomiješajte svježi kvasac sa pet kašika mlijeka i ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

U veću i dublju zdjelu uspite brašno, pa mu dodajte aktivirani kvasac, žumanca i toplo mlijeko. Potom, dodajte šećere, so, grožđice i aromu ruma, pa lagano umijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadolazi oko pola sata.

Tada u tijesto dodajte rastopljeni puter, pa ga dobro umijesite. Od dobivenog tijesta napravite tri jednake kugle, pa ih poslažite u tepsiju. Ponovo sve pokrijte krpom, i ostavite da nadolazi oko pola sata.

Zagrijte rernu na 180 stepeni i hljeb pecite oko 35 minuta.

Kuh poh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.