25.11.2018. 15:45
6
Državna himna, od prkosa do ćutanja: Sjećate li se prve himne Bosne i Hercegovine?
Danas, 25. novembra, obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Mnogo toga nas boli, kada je riječ o BiH, od socijalnih, ekonomskih, nacionalnih, kulturnih, sportskih i mnogih drugih pitanja. Imamo zastavu, grb, himnu. Sve je naše, ali kao i da nije.

Izuzmemo li mnoga prava koja su nam data samo tu na papiru, zanemarimo li ona esencijalna životna pitanja i ovog dana se okrenemo onim patriotskim porivima te pogledamo bilo koju svečanost, manifestaciju ili neki drugi događaj, propraćenu himnom, ostat će upitni uz koje riječi da uspravno stanemo. Zastat će nam knedla u grlu, ostat ćemo bez teksta, ali ne od emocija, već zato što i nemamo tekst himne.

Pa šta ako nemamo, možda bi se i tako moglo reći da to što nemamo tekst nije zapravo slika i prilika  ovdašnjih politika.

Mi nemamo tekst himne, jer se nismo dogovorili, jer nije prihvaćen ni jedan tekst, jer kod nas i pakovanje čipsa može da ugrozi nečija prava, pa je bolje čips i ne proizvoditi.

Tako je i sa himnom.  S pravom je zaista i himna obilježje svake države, odnosno njezino ogledalo.

Nemogućnost usvajanja, razna osporavanja koja se vežu uz himnu, obilježavanje Dana državnosti BiH samo u jednom njenom dijelu, ne vežu li se te 'pojave' i za mnoga druga pitanja u BiH.

Prva himna Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na svojoj 300. sjednici održanoj 24. novembra 1995. godine usvojilo tekst i muziku državne himne, poznate pod naslovom "Jedna si jedina".

Autor teksta je Dino Merlin, a pisao ju je na muziku narodne pjesme "S one strane Plive".

Ova himna bila je aktuelna sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom himnom bez teksta, pod nazivom "Intermezzo".


Ostali smo bez teksta

Da, ostali smo bez teksta, ali doslovno. Naime zakonom o himni BiH koji je donio svojom uredbom Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH 25.06 1999. godine dobili smo novu himnu.

Himna BiH je prvi put službeno izvedena na sedmoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 15. jula 1999. i na šestoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 19. jula 1999. godine.

Zakon o državnoj himni BiH sa muzičkim dijelom "Intermezzo" (autora Dušana Šestića iz Banja Luke) usvojen je na četvrtoj sjednici Zastupničkog doma 10. februara 1999. i na trećoj sjednici Doma naroda 23. maja 2001. godine, te objavljen u Službenom glasniku BiH  br.19. iz 2001. godine. 

Intermezzo (Intermeco) je naslov muzičke podloge nove nacionalne himne Bosne i Hercegovine. Muzička podloga nove himne je usvojena 10. februara 1998. godine zajedno sa novom zastavom.

Stara himna Jedna si jedina je, zbog navodnog isključivanja spominjanja Srba i Hrvata u tekstu,iako tekst nije pominjao bosanskohercegovačke etničke grupe, zamijenjena instrumentalnom himnom, pa je tako nova himna bez teksta i bez naslova. 

A onda su uslijedili konkursi za tekst himne. 

Anonimni konkurs za izbor teksta za novu himnu je trajao od 20. juna 2008. do 1. oktobra 2008. Odabrani rad nosi nagradu od 30.000 KM.

Na konkurs je stiglo 339 tekstova. Nakon odabira nekoliko mogućih prijedloga, komisija je svoj konačni prijedlog proslijedila Vijeću ministara odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje 20. februara 2009.

Prijedlog za tekst himne

Nakon primjedbi Vijeća ministara na sadržaj komisijskog prijedloga, autori dva najuspješnija prijedloga teksta, Dušan Šestić i Benjamin Isović, su izmijenili konačni prijedlog teksta nove himne.

No, pomenuti tekst nije prošao i pao je u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

Tako smo, na svim manifestacijama od političkih do sportskih ostali da šutimo.

Samo ponekad, najčešće na sportskim terenima vraćali bismo se onoj staroj “Jedna si jedina”, nekada gromoglasno, ispjevano zdušno od prve do posljednje strofe, a nekada samo u refrenu.

Od teksta, ćutanja preko vokaliziranja i akanja pa sve do ismijavanja

Od teksta koji su mnogi voljeli, što potvrđuje i dalje ispjevavanje stare himne, preko ćutanja pa sve do ismijavanja jednog od pokušaja i možda čak umjetničkog performansa, tako bih opisala historijat naše himne od proglašenja neovisnosti.



Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo, 31. januara ove godine je prije početka sjednice, na sebi svojstven način intonirala himnu BiH.

Ana Babić inače je operna pjevačica. Međutim, njen gest naišao je na niz osuda, ismijavanja, prozivanja.

Digla se prašina u javnom prostoru.

Danas, od teksta himne ništa, od mnogo čega ništa. Ćutanje, i samo ćutanje je izgleda ostalo. 
I igranje, onako kako drugi sviraju.

Do himne sa tekstom, poslušajte "Intermezzo" i sretan nam Dan državnosti 'jedne jedine' BiH.




Pripremila: Lejla Trle

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.