20.12.2018. 14:25
2
"To onda, s tom kaznom, izađe da jedan život košta pet godina. Osim toga, postupak se nije odvijao kako Zakon o krivičnom postupku predviđa"
O današnjoj presudi Almiru Ejuboviću koji se teretio za nesreću u kojoj su poginule Lejla Oruč, Nađa Neradin i Ajla Ibrica, dok se teško povrijeđena Ajla Oruč 13. jula probudila iz kome, za Source.ba portal govorio je advokat Senad Pizović, koji zastupa porodicu Ibrica.

Naime, Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Husein Delalić, danas je Almira Ejubovića osudilo na 15 godina i deset mjeseci zatvora zbog teške nesreće u kojoj su poginule tri djevojke.

"Prvenstveno, iznenadilo me je da je danas Sud objavio presudu, s obzirom na to da su za danas bile planirane završne riječi Tužilaštva i odbrane, a po Zakonu o krivičnom postupku kad se iznesu završne riječi odbrane sudija u roku tri dana objavljuje presudu, a obično se taj rok u složenim slučajevima i produži", rekao je Pizović.

Sankcija od petnaest godina i deset mjeseci za smrt tri djevojke i teške povrede četvrte

"Prvo procesno je nemoguće da je danas takva odluka i objavljena a u svakom slučaju, sankcija, kad je već Sud našao, što je i nesporno, da je u svakom slučaju kriv je prema mom mišljenju ispod svih kriterija kojim bih bio zadovoljan, al i porodice oštećenih. To onda, s tom kaznom izađe da jedan život košta pet godina", objašnjava Pizović.

Kako navodi, ubijeđen je da ova presuda ne može opstati, "prije svega iz procesnih razloga imajući u vidu odredbe Zakona o krivičnom postupku i šta se sve dešavalo u postupku, tako da sam ubijeđen i u to da đe se proces obnoviti, odnosno da će se ukinuti ova presuda, a onda ćemo očekivati da kazna bude svrsishodna i u pravcu onoga kakvo je krivično djelo učinjeno"

"Postupak se nije odvijao kako Zakon o krivičnom postupku predviđa, za šta je potrvda današnja objava presude mislim da to nije zapamćeno u sudskoj praksi na dan kada su završne riječi da se objavi presuda", nastavlja Pizović.

Oštećeni se slažu sa završnom riječi Tužilaštva, za koje smatra da je fenomenalno odradilo svoj dio posla.u ovom predmetu.

"Dokazano je da je učinjeno to što je učinjeno, sve su otežavajuće okolnosti na strani optuženog da kazna bude veća. Olakšavajuće okolnosti, osim njegve starosne dobi, ja ne vidim. Način na koji je upravljao vozilom, da nije bilo registrovane, čak prednja i zadnja tablica nisu odgovarale", rekao je Pizović za naš portal.

Još jednom je ponovio da ne vjeruje da ova presuda ne može opstati, kako iz procesnih razloga ali i s obzirom na izrečenu kaznu.

Podsjećanja radi, Almir Ejubović je 29. juna, upravljajući BMW-om, izazvao nesreću na autoputu A-1 i tom prilikom su smrtno stradale Ajla Ibrica, Nađa Neradin i Lejla Oruč.

Ejubović se tereti da se, upravljajući svojim neregistriranim vozilom BMW X5 bez vozačke dozvole, s postavljenim nepripadajućim i nevažećim registarskim oznakama, kretao iz pravca Vlakova prema Vogošćanskoj petlji brzinom od oko 166 kilometara na sat.



(Lejla Trle) 
 

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.